Zakelijk verkopen via Bol.com


Blog Bol.com

Bol.com, één van de grootste online marktplaatsen in Nederland en België, met een ontzettend groot klantenbestand van 13 miljoen klanten, biedt de mogelijkheid om zakelijk te verkopen. Zo creëer je eenvoudig een verkoopaccount en bied je je producten aan miljoenen mensen aan.

Hoe kan ik via Bol.com verkopen?

Het proces van verkopen op Bol.com is relatief eenvoudig. Na het volgen van een aantal stappen ben jij er klaar voor om te verkopen. Het begint allemaal met het aanmaken van een verkoopaccount. Dit doe je door je te registreren als verkoper.

Vervolgens ga je je producten toevoegen aan je assortiment, die direct zichtbaar worden voor de miljoenen klanten van Bol. Zodra je een artikel verkocht hebt, regel je alleen de verzending door het track & trace nummer toe te voegen aan de bestelling.

Denk er wel om dat je zelf verantwoordelijk bent voor de verzendkosten. Deze berekenen verkopers vaak mee in de verkoopprijs. Om op Bol te kunnen verkopen heb je een KVK-nummer nodig.

Wat kost het om op Bol.com te verkopen?

Je biedt je assortiment gratis aan op Bol en betaald een commissie wanneer je een product verkoopt. Deze commissie bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een vast bedrag op basis van de verkoopprijs van het product
  2. Een percentage afhankelijk van de productcategorie, en soms van de verkoopprijs.

Om de kosten te berekenen, bereken je eerst het commissiepercentage. Daar tel je het vaste commissiebedrag bij op en zo heb je de totale commissiekosten. Een overzicht van de commissiekosten vind je hier.

Verzenden via Bol

Bol biedt de optie om je pakketten via Bol te verzenden. Daarmee nemen ze het verzenden van jouw pakketten uit handen en zo verstuur je zorgeloos en tegen aantrekkelijke tarieven vanuit Nederland. Hierbij kan je kiezen uit verschillende vervoersmogelijkheden. Ze beantwoorden jouw klantvragen met betrekking tot de levering en je bent niet meer verantwoordelijk voor de prestaties van de vervoerder. Daarnaast worden zoekgeraakte zendingen tot 75% van de verkoopprijs vergoed.

Bij deze dienst heb je de keuze de pakketjes zelf weg te brengen of ze te laten ophalen. Bol raadt tot 40 pakketten per dag aan om de pakketjes zelf weg te brengen en indien je meer dan 40 pakketjes per dag verstuurt ze te laten ophalen. Hiermee kun je klanten beloven dat als ze vandaag iets bestellen, ze het product morgen in huis hebben en daarmee krijg je meer kans op het koopblok en dus een hogere conversie.

Logistiek via Bol.com

Ook biedt Bol Logistiek via Bol aan waarmee je gebruik maakt van de logistieke oplossingen van Bol.com. Zo regelen zij de opslag en verzending, maar beantwoorden ook vragen over retouren of andere vragen gerelateerd aan de verzending. Hierbij krijgt je assortiment het “Bol Select label” en profiteren je klanten van alle Select bezorgopties. Ook biedt Bol zo een snelle levering, voor 23:59 besteld betekent normaal gesproken dat je klanten je product de volgende dag in huis hebben.

Voordelen van verkopen op Bol.com

CheckmarkOntzettend groot klantenbestand. Bol heeft een groot klantenbestand van 13 miljoen klanten. Zo presenteer je je producten snel aan een breed publiek.

CheckmarkBol verzorgt de afhandeling van betalingen. Zo heb je geen aparte betaalservice nodig.

CheckmarkLaag risico. Je betaalt alleen commissie wanneer je iets verkoopt. Verkoop je niks? Dan betaal je dus ook niks.

CheckmarkProfiteer van de marketingactiviteiten van Bol. Zo staan je artikelen direct (bijna) bovenaan in Google en verzorgt Bol ook de advertenties.

CheckmarkDe klantenservice wordt verzorgd door Bol.

Nadelen van verkopen op Bol.com

Checkmark redToenemende concurrentie. Door het grote aantal verkopers op Bol kan het lastig zijn om op te vallen tussen de concurrentie.

Checkmark redEr zijn commissiekosten verbonden aan het verkopen op Bol.

Checkmark redBeperkte controle over winkelweergave: Je hebt beperkte controle over de visuele uitstraling van je winkelpagina op Bol, omdat deze hoofdzakelijk wordt bepaald door het platform zelf.

Kan je dropshippen op Bol.com?

Dropshipping is niet toegestaan op Bol.com. Simpelweg omdat Bol wil dat je het product zelf op voorraad hebt. De maximale levertijd bedraagt maar 8 dagen, wat misschien haalbaar is als jouw dropshipping partner zich in Europa bevindt, maar mocht deze in Azië gevestigd zijn dan wordt het al erg lastig. Ook heb je bij dropshipping vaak een koppeling met je leverancier en deze werkt niet met het Bol.com portaal. Als laatst is het belangrijk dat het product eventueel eenvoudig geretourneerd moet kunnen worden, wat vaak lastig is met dropshipping.

Conclusie

Rekening houdend met zowel de voor- als de nadelen, kan verkopen op Bol.com een aantrekkelijke optie zijn voor verkopers die hun producten willen aanbieden aan een breed en gevarieerd publiek. Dit kan dus vooral interessant zijn als je bedrijf (nog) niet veel naamsbekendheid heeft.

Je koppelt je Bol.com zakelijk verkoopaccount heel eenvoudig met de Innosend verzendsoftware. Klik hier om je Bol.com verkoopaccount te koppelen met Innosend.