Het EORI-nummer: voor soepele internationale handel


EORI UK internationale handel

Als je wel eens internationale handel hebt gedreven, of erover na hebt gedacht, ben je misschien gestuit op termen als EORI-nummer. Maar wat is het eigenlijk? En waarom heb je er een nodig? In deze blog duiken we dieper in op alles wat je moet weten over het EORI-nummer.

Wat is een EORI-nummer?

EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Het is een uniek identificatienummer voor bedrijven die internationale zaken doen. Er bestaan twee verschillende soorten EORI-nummers: UK EORI-nummers en EU EORI-nummers.

Waar heb je een EORI-nummer voor nodig?

Je hebt een EORI-nummer nodig als je te maken krijgt met de Douane omdat je internationaal zaken doet. Het is essentieel voor het verrichten van douaneformaliteiten bij import en export.

Waarom EORI-nummer nodig?

Als je goederen van buiten de EU, of de UK, importeert moet je de bijbehorende belastingen en invoerrechten betalen. Hiervoor dien je aangifte te doen bij de Douane. Je brengt zo goederen in het vrije verkeer van de EU, of de UK. Dankzij het EORI-nummer worden gegevens sneller en makkelijker uitgewisseld. Het stelt douaneautoriteiten in staat om zendingen makkelijk te identificeren en te traceren, waardoor een soepele doorvoer van goederen mogelijk wordt.

Wanneer EORI-nummer nodig?

Het EORI-nummer is benodigd om aangifte te doen of een vergunning aan te vragen. De douaneaangifte gebeurt digitaal en vaak doet je vervoerder dat voor je maar je mag natuurlijk ook zelf aangifte doen. Hiervoor heb je altijd een EORI-nummer nodig.

Hoe vraag je een EORI-nummer aan

Je vraagt een EU EORI-nummer heel makkelijk online bij de Douane aan. Het hangt wel van je situatie af hoe je deze kunt aanvragen. Als je zelf douaneaangifte doet in Nederland, dan kun je het EORI-nummer gewoon zelf samenstellen. Hiervoor begin je met de letters “NL” en volg je met je RSIN. Het RSIN-nummer moet uit 9 cijfers bestaan. Als het dus uit minder cijfers bestaat, vul je deze aan het begin aan met extra nullen totdat het uit 9 cijfers bestaat. Je kunt het EORI-nummer ook gewoon aanvragen.

Voorbeeld EU EORI-nummers

Een UK EORI-nummer vraag je ook heel gemakkelijk aan via de website van de overheid van de UK. Deze nummers beginnen met GB, gevolgd door een nummer met 12 cijfers. Deze heb je nodig als je producten importeert of exporteert uit Groot-Brittannië, waaronder Engeland, Schotland en Wales vallen.

Voorbeeld UK EORI-nummer

Het aanvragen van een EORI-nummer kost je niets.

Hoe lang is het EORI-nummer geldig?

Het EORI-nummer heeft geen geldigheidstermijn en blijft in principe geldig zolang de beroepsactiviteit niet verandert.

Hoe snel ontvang je je EORI-nummer

Meestal krijg je die vrijwel direct, en duurt het een paar uur voordat je het nummer in je mail ontvangt. Maar het kan maximaal 3 werkdagen duren in Nederland en 5 werkdagen in de UK.

Hoe zoek je je EORI-nummer op?

Je vindt het EORI-nummer in je mail zodra die is toegekend. Mocht je hem kwijt zijn dan kun je kijken of het in brieven van de Douane staat, of op oude douaneaangiften of facturen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met de douane. Zoeken kan alleen op nummer dus je kunt niet je EORI-nummer opzoeken met je BTW-nummer of andere bedrijfsgegevens.

Is een EORI-nummer hetzelfde als btw-nummer?

Nee, een EORI-nummer is niet hetzelfde en is dus niet gelijk aan het btw-nummer. Het EORI-nummer is een identificatienummer voor douanezaken. Deze kan op verschillende manier tot stand komen.

Wie heeft een EORI-nummer nodig?

Rechtspersonen, zoals een BV, en natuurlijke personen met een bedrijf, de eenmanszaak, die te maken hebben met de Douane hebben een EORI-nummer nodig. Deze is vereist bij het invoeren van goederen in de EU, of in de UK. Zo kunnen douaneautoriteiten zendingen makkelijker identificeren en verwerken en zorgen ze ervoor dat de juiste heffingen en belastingen worden toegepast.

Deze vraag je eenvoudig aan via een aanvraagformulier waarin je een aantal bedrijfsgegevens moet invullen. Particulieren hebben geen EORI-nummer nodig.

EORI check

Met alle scams van tegenwoordig is het handig een EORI-nummer van een bedrijf waar je zaken mee wil doen te checken. Zo zie je direct of het bedrijf echt bestaat. Vul daarvoor het EORI-nummer in de EORI-databank van de Europese Unie in, of in de EORI-databank van de UK, en je ziet direct of het nummer geldig is. Zo kun je ook je eigen EORI-nummer controleren.